Το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών μεταλαμπαδεύει τον ελληνικό πολιτισμό!

Posted: Οκτώβριος 27, 2012 in ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Την ευκαιρία στους αλλοδαπούς που ζουν στη χώρα μας να έρθουν κοντά στον ελληνικό πολιτισμό και τη γλώσσα μας δίνει το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών που εδρεύει στον Κολωνό. Μια πρωτοβουλία που μοιάζει με «όαση» για εκατοντάδες πρόσφυγες στην Αθήνα. Μέσα στη σχετική ανυπαρξία εκπαιδευτικών δομών για τους ξένους, το Κυριακάτικο Σχολείο στον Κολωνό (οδός Άργους 145) «ανοίγει» την αγκαλιά του σε κάθε ενήλικα μετανάστη που επιθυμεί να μάθει την ελληνική γλώσσα. Ο Θανάσης Κούρκουλας, ένας από τους πρωτεργάτες του Κυριακάτικου σχολείου και εκπαιδευτικός, μιλά στο flowmagazine.grγια τη σημασία του θεσμού και την ανταπόκριση του κόσμου!

«Είμαστε δίπλα σε κάθε μετανάστη που χρειάζεται να μάθει Ελληνικά για να επιβιώσει μέσα στην κοινωνία. Το κράτος δεν τους προσφέρει τίποτα και το Κυριακάτικο σχολείο αποτελεί για αυτούς μια δυνατότητα για να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους», ισχυρίζεται ο Θανάσης Κούρκουλας στο flowmagazine.gr.

Μετά από επτά χρόνια λειτουργίας και περίπου 5.000 μαθητές και 500 εκπαιδευτικούς… έχει καταφέρει να οργανώσει 12 τμήματα! Κάθε Κυριακή προσφέρει δωρεάν παρακολούθηση μαθημάτων σε αλλοδαπούς που προσπαθούν να επικοινωνήσουν καλύτερα. Έλληνες φιλόλογοι, φοιτητές παιδαγωγικών σχολών αλλά και δικηγόροι δίνουν το παρόν στο σχολείο και υποστηρίζουν ανθρώπους από την Ασία και την Αφρική μέχρι τις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ. Βέβαια υπάρχουν και πολλοί μαθητές Έλληνες αναλφάβητοι ή Έλληνες μουσουλμάνοι που οδηγούνται προς τα εκεί…

Το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών μεταλαμπαδεύει τον ελληνικό πολιτισμό!Τα περισσότερα μαθήματα είναι τρίωρα, ξεκινούν στις 11 και τελειώνουν στις 8 το βράδυ. Οι μαθητές του κατάγονται από 45-50 διαφορετικές χώρες και ηλικιακά είναι από 25 έως 35 χρονών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και έφηβοι ηλικίας 16 χρονών. Το σχολείο λειτουργεί μέσα από πέντε επίπεδα, με το πρώτο να απευθύνεται αποκλειστικά σε αρχάριους και το τελευταίο σε προχωρημένους. Παράλληλα, υπάρχει ένα ειδικό κομμάτι που τους προετοιμάζει για τις εξετάσεις ελληνομάθειας, ενώ σύντομα θα πραγματοποιηθούν και μαθήματα υπολογιστών!

Πέρα από τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας, το σχολείο περιέχει και νομική υποστήριξη για τους μετανάστες, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να τους φέρει σε επαφή με τις υπηρεσίες και τις αιτήσεις του δημοσίου. Διάφοροι δικηγόροι συμβουλεύουν εθελοντικά τους πρόσφυγες για θέματα, όπως είναι η ανανέωση άδειας παραμονής, το άσυλο ή τα εργασιακά ζητήματα. Όπως εξηγεί ο Θανάσης Κούρκουλας, πρωτεργάτης του Κυριακάτικου σχολείου στο flowmagazine.gr: «Καθημερινά πολλοί μετανάστες δέχονται επιθέσεις από τη Χρυσή Αυγή, ενώ η αστυνομία δείχνει απρόθυμη να αντιμετωπίσει τα βίαια σκηνικά. Παράλληλα, πολλοί εργοδότες εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι οι μετανάστες δεν γνωρίζουν Ελληνικά και τους βάζουν να υπογράψουν φυλλάδια παραίτησης αντί για απόλυσης».

Η ιδέα του Κυριακάτικου σχολείου ξεκίνησε από Έλληνες αλλά και μετανάστες το 2004. Βέβαια τα πράγματα τότε, όπως αναφέρει ο πρωτεργάτης του σχολείου, ήταν καλύτερα και οι μαθητές ήταν περισσότεροι. «…τότε το Κυριακάτικο σχολείο μεταναστών ήταν το δεύτερο σε σειρά εθελοντικό σχολείο, πέρα από αυτά της εκκλησίας. Σήμερα, πολλοί μετανάστες φεύγουν από την Ελλάδα λόγω της κρίσης και οι μαθητές έχουν μειωθεί. Πριν από 3 χρόνια είχαμε 500 μαθητές το εξάμηνο, ενώ σήμερα έχουμε περίπου 300», μας λέει ο Θανάσης Κούρκουλας.

Το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών μεταλαμπαδεύει τον ελληνικό πολιτισμό!Η γειτονιά και οι κάτοικοι της περιοχής είναι μαζί τους! Οι σχέσεις τους είναι καλές, αφού αποτελούν μια κίνηση αλληλεγγύης που είναι απαραίτητη στις ημέρες μας. Πέρυσι ο αριθμός των εθελοντών έφτασε τους 76 ανθρώπους! Χωρίς επιχορηγήσεις και με συνεισφορές μόνο από τους πολίτες και μέσω του εισιτηρίου της αντιρατσιστικής γιορτής κρατιούνται ζωντανοί. Όπως δηλώνει ο κ. Κούρκουλας στο flowmagazine.gr: «Κάθε μετανάστης μπορεί να συμπληρώσει μια αίτηση στο σχολείο, να δώσει τα στοιχεία του και να περάσει από ένα τεστ επιπέδου γνώσεων. Εμείς δεν είμαστε ούτε κράτος ούτε αστυνομία, δεχόμαστε κάθε πρόσφυγα».

Ξεκίνησαν  «Κίνημα απελάστε το ρατσισμό»!

«Στις διαδηλώσεις δεν τολμάει κανείς να επιτεθεί σε μετανάστες. Οι «μαγκιές» πουλιούνται το βράδυ, όταν δέκα άτομα χτυπούν έναν μετανάστη. Για τα προβλήματα των Ελλήνων φταίνε τα μνημόνια και όχι οι πρόσφυγες και η λύση σίγουρα δεν βρίσκεται στο νεοναζισμό», σημειώνει ο εκπαιδευτικός του Κυριακάτικου σχολείου μεταναστών, Θανάσης Κούρκουλας.

Το Κυριακάτικο σχολείο μεταναστών από το 2006 και μετά δημιούργησε μια αντιρατσιστική ομάδα που έχει ως σύνθημα «απελάστε το ρατσισμό», η οποία διευρύνθηκε στις γειτονιές και τις τοπικές κοινωνίες. Το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών μεταλαμπαδεύει τον ελληνικό πολιτισμό!Έφτασε από τη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και την Κομοτηνή στην Καλαμάτα, το Ηράκλειο Κρήτης και την Πάτρα. Στην Αττική το κίνημα λειτουργεί με ομάδες, από τα  Νότια μέχρι τα Βόρεια και Δυτικά προάστια. Τα μέλη του στην Αθήνα φτάνουν τα 500 άτομα, ενώ στην επαρχία βρίσκονται άλλα τόσα. Πρόσφατα διοργάνωσαν και την 6η αντιρατσιστική γιορτή στο λόφο Κολωνού.

απο:http://www.flowmagazine.gr/article/view/to_kuriakatiko_sxoleio_metanaston_metalampadeuei_ton_elliniko_politismo/category/culture

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s