ΚΩΔΩΝΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ!

Posted: Οκτώβριος 28, 2012 in ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Του ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ

Το οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο της Ελλάδας καθίσταται όλο και πιο σκοτεινό.

Η χώρα έχει περιέλθει σε οριακό σημείο με το πακέτο των 14 δισ. να την οδηγεί στην άβυσσο και την κυβερνητική κοινοπραξία σε σχεδόν βέβαιη κατάρρευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο αμέσως επόμενο διάστημα, ίσως και των λίγων επόμενων μηνών, θα είναι κατά πάσαν πιθανότητα στην κυβέρνηση, το θέλουν ή δεν το θέλουν οι κύκλοι του κατεστημένου.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΕ ΑΝΤΙΞΟΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Θα έχουμε, όμως, μια κυβέρνηση της Αριστεράς, σε μια μικρή χώρα, χωρίς μεγάλο μέρος, ίσως το μεγαλύτερο, αυτών που τη ψηφίσαν να είναι αριστεροί, χωρίς αντίστοιχο των περιστάσεων εργατικό λαϊκό κίνημα και ακόμα χειρότερα χωρίς ευνοϊκό, το αντίθετο άκρως δυσμενή, ευρωπαϊκό και διεθνή συσχετισμό δυνάμεων.

Μα, τότε, θα αναρωτηθούν εύλογα πολλοί, τι νόημα έχει να διεκδικηθεί η κυβέρνηση;

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά, ενώπιον αυτών των δυσμενών καταστάσεων, αναδιπλωθούν και δεν τολμήσουν, παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, να διεκδικήσουν και να αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες τότε είναι καταδικασμένοι στην περιθωριοποίηση και τον αφανισμό, ενώ ο τόπος θα εισέλθει σε ανυπολόγιστες περιπέτειες και εκτροπές.

Οι ιστορικές προκλήσεις έρχονται συνήθως χωρίς προειδοποίηση και χωρίς να έχουν προκατασκευάσει τις συνθήκες για την εύκολη λύση των πολιτικών αινιγμάτων.

Τα προβλήματα, όμως, για μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑΑριστεράς δεν είναι μόνο αυτά, όσο πελώρια και αν είναι.

ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ: ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Το μέγα πρόβλημα, σίγουρα το μέγιστο, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ως οι κυριότερες σήμερα δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, όχι μόνο δεν προετοιμάζονται ιλιγγιωδώς για να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής πρόκλησης και της συνακόλουθης πρόκλησης για μια ανατρεπτική τομή στην πορεία της χώρας αλλά, μάλλον, συνεχίζουν να βρίσκονται, με διαφορετικό τρόπο η κάθε μία, εκτός πραγματικότητας!!!

ΚΚΕ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΔΡΟΜΟ

Το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουν, με το δικό τους τρόπο ο καθένας, σηκώσει τα χέρια ψηλά απέναντι στην κυβερνητική πρόκληση. Λίγο – πολύ δηλώνουν, επαναστατικότατα, ότι δεν τους αφορά. Έχουν, σχεδόν, προεξοφλήσει την πλήρη και άτακτη αναδίπλωση του ΣΥΡΙΖΑ ως μέλλουσα κυβέρνηση και τον συστημικό εγκλωβισμό του, ξεμπερδεύοντας πολύ απλά με τα κακά μπλεξίματα.

Η δικαιολογία είναι προφανής. Δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για επαναστατικές αλλαγές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενσωματωμένος.

ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν μπαίνουν καθόλου στον κόπο να εξηγήσουν σοβαρά γιατί εκτοξεύτηκε εκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι οι δικές τους δυνάμεις.

Μήπως ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα πρέπει να ψαχτούν σοβαρά για την ορθότητα όχι των επί μέρους αλλά της ίδιας της ουσίας της πολιτικής τους;

Εκτός και αν θεωρούν ότι μια επαναστατική στην ουσία της πολιτική δεν έχει λαϊκή απήχηση. Αλλά αν δεν έχει εργατική και λαϊκή απήχηση τώρα, μέσα στις σημερινές συνθήκες εξαθλίωσης, πότε θα έχει; Ή μήπως, κάτι που είναι πολύ πιο λογικό οι επιλογές ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, χωρίς να τις ταυτίζω, δεν έιναι στην πραγματικότητα επαναστατικές αλλά διακατέχονται μόνο από «επαναστατικό βερμπαλισμό», ώστε μεγάλο μέρος των εργατικών-λαϊκών στρωμάτων να προσεγγίζουν περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις ζωηρές επιφυλάξεις τους για την παρούσα και κυρίως τη μελλοντική πορεία του;

KKE και ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπορεί να ελπίζουν,λαθεμένα, όμως και εκτός κάθε ιστορικής επαφής, ότι η κυβερνητική ήττα και ο ενδεχόμενος συντηρητικός διασυρμός του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει ως επακόλουθο τη δική τους ανάπτυξη και την άνοδο των συνεπών επαναστατικών δυνάμεων.

Τα όνειρα από τις αυταπάτες, συχνά, ελάχιστα απέχουν!

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ

Η κυβερνητική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι από τα πράγματα και δυστυχώς, ιστορική συντριβή όλης, χωρίς εξαιρέσεις, της Αριστεράς.

Από την άλλη μεριά ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει, επαναπαυμένος και μακάρια εφησυχασμένος, να έχει μπει στον αυτόματο πιλότο της κυβερνητικής τροχιάς.

Η στάση αυτή προσομοιάζει με εκείνη του Τιτανικού, χωρίς, εν πολλοίς, να υπάρχει και η δικαιολογία του αγνώστου παγόβουνου.

Είναι εντυπωσιακό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξαντλείται σε μια μάλλον εύκολη αντιπολιτευτική ρητορική αντί να συνδυάζει μια σε βάθος αντιπολίτευση με μια εξίσου βαθιά προετοιμασία και έναν επεξεργασμένο σχεδιασμό.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

Μια προετοιμασία ιδεολογική, πολιτική, κινηματική, εναλλακτική και προγραμματική, προκειμένου όχι μόνο να έλθει στην κυβέρνηση αλλά και να φέρει σε πέρας τη μεγάλη και αδυσώπητη σύγκρουση για μια προοδευτική εναλλακτική πορεία της χώρας.

Ένα σχεδιασμό τακτικής, στρατηγικής, οργάνωσης εσωτερικών, ευρωπαϊκών και διεθνών συμμαχιών  που θα φέρουν στοιχειωδώς το ΣΥΡΙΖΑ στο ύψος των απαιτήσεων για ένα σκληρό κυβερνητικό ρόλο και για μια εξίσου συγκρουσιακή αντιμνημονιακή προοδευτική πορεία, που μπορεί να θέσει τη χώρα εκτός ευρωζώνης και σε σύγκρουση με την ΕΕ, σείοντας συθέμελα όλο το σημερινό ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Το ερώτημα είναι: Που οφείλονται αυτά τα ελλείμματα του ΣΥΡΙΖΑ;

Σε απειρία, αφέλεια,στην παράδοση στον εμπειρισμό και το βλέποντας και κάνοντας, στην έλλειψη ιδεολογικού και πολιτικού βάθους; Ή, μήπως, σε μια εξαρχής ανομολόγητη προδιάθεση για αθέμιτους συμβιβασμούς και ενσωμάτωση;

Ο ΚΩΔΩΝΑΣ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Ότι και αν συμβαίνει από τα παραπάνω (ή κάτι άλλο) είναι άκρως επικίνδυνο.

Χτυπάμε δυνατά τον κώδωνα του κινδύνου!

Είμαστε στο και πέντε!

Ο χρόνος είναι αμείλικτος και χρόνος δεν υπάρχει!

Είτε τώρα όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς θα προετοιμαστούν ταχύτατα, θα κάνουν τη μεγάλη τομή, θα επαναπροσανατολίσουν με διαφορετικό τρόπο η κάθε μία την πορεία τους και θα ανοίξουν διαύλους συμπόρευσης είτε όλες μαζί θα γράψουν ένα νέο ιστορικό λάθος, ανάλογο, ίσως, με εκείνο που έγινε αμέσως μετά την απελευθέρωση.

Το δεύτερο λάθος, όμως, θα είναι ασυγχώρητο.

Και τρίτη ευκαιρία πιθανότατα δεν θα υπάρξει.

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s