Aντιφασιστικό Μέτωπο: Με ποιούς και γιατί

Posted: Νοέμβριος 4, 2012 in ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΗΒΑΣ

Στα γρήγορα… (για να μην σε «χάσω από πελάτη»).

Η προσπάθεια επιβολής του ακραίου καπιταλιστικού μετασχηματισμού, με την πρόφαση (ή μη) της βάθυνσης της κρίσης, έχει συναντήσει ποικίλα εμπόδια από το εργατικό κίνημα σήμερα. Είναι περισσότερο από προφανές, πως όσο εντείνονται τα μέσα επιβολής, τόσο από τη «νόμιμη» αστυνομία όσο και από τις παράνομες/παρακρατικές ομάδες (όπως η Χρυσή Αυγή) που πάντοτε χρησιμοποιούνται από την αστική τάξη για την διάβρωση ή/και καταστολή των κοινωνικών αντιδράσεων, τόσο θα οξύνεται και η ταξική αντιπαράθεση. Η παραπάνω διαδικασία, που περιγράφηκε -ομολογουμένως- συνοπτικά και «κωδικοποιημένα», φέρνει στην επιφάνεια με αρκετά πιεστικό τρόπο τις ευθύνες της κοινωνικής και πολιτικής αριστεράς ως προς τις ακολουθούμενες στρατηγικές δράσης. Στου Ζωγράφου ετέθη θέμα εμπιστοσύνης «για τα πράγματα που …δεν λέγονται» (σ.σ. μια απάντηση βρίσκεται στο άρθρο «αντιφασιστική βία και αυτοάμυνα»), ενώ στο Παγκράτι, το κάλεσμα για αντιφασιστικό μέτωπο γινόταν με την υποσημείωση συγκρότησης τοπικής επιτροπής της συλλογικότητας που πήρε την πρωτοβουλία… και ο κατάλογος των παραδειγμάτων δεν τελειώνει εδώ. Στο μεταξύ, η Χρυσή Αυγή συνεχώς κλιμακώνει τη δολοφονική της δράση και δε χωράει κανένας εφησυχασμός (αλλά και ελπίδα) πως το αστικό σύστημα θα εξαφανίσει, ή -έστω- θα χαλιναγωγήσει το ναζιστικό θηρίο, κι ας επιδίδεται σε ποικίλους τηλεοπτικούς και «κοινοβουλευτικούς» λεονταρισμούς…  

Γιατί αντιφασιστικό μέτωπο;

Οι ρατσιστικές/φασιστικές επιθέσεις των νεοναζί της Χρυσής Αυγής και άλλων ακροδεξιών θυλάκων, εμφανίζουν μια αξιοσημείωτη κλιμάκωση το τελευταίο διάστημα, με συντονισμένες επιθέσεις οργανωμένων ομάδων με βαρύ οπλισμό σε σπίτια και καταστήματα μεταναστών, προβοκατόρικη δράση και πρόκληση επεισοδίων εναντίον εργατικών διαδηλώσεων/απεργιών με την «στολή» του δήθεν συνδικαλιστή-εργάτη, οργανωμένα φασιστικά-ρατσιστικά πογκρόμ στο κέντρο της Αθήνας (αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας), βίαιες καθημερινές επιθέσεις με μαχαίρια και ρόπαλα από ευέλικτες ομάδες κρούσης εναντίον μεταναστών και αγωνιστών, προπηλακισμούς προοδευτικών πολιτών που έχουν αντιρατσιστική ή/και συνδικαλιστική δράση κ.α. Η αστυνομία -επισήμως – αποτελεί τον ιδεολογικό και επιχειρησιακό σύμμαχο των νέο-ναζί και, μαζί με τα ΜΜΕ και το δικαστικό σύστημα, συνιστούν τους πλέον φανατικούς πολέμιους του εργατικού κινήματος. Ασφαλώς, είναι περισσότερο από περιττό να αναλύσουμε -για άλλη μια φορά- πως η αστική εξουσία αποτελεί το στυλοβάτη του καπιταλιστικού συστήματος που δεν πρόκειται να παραδοθεί με παρακάλια ή διαμέσου της διαλεκτικής οδού… Γι’ αυτούς τους λόγους -συνοπτικά- οφείλουμε να επικεντρώσουμε τις δυνάμεις μας στη στρατηγική της δημιουργίας ενιαίων αντιφασιστικών μετώπων, που αποτελεί συνολική και αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα του φασισμού και του ρατσισμού (όπως η Νίκαια και η Καλλιθέα). Απλά, διότι οτιδήποτε άλλο θα αποτελέσει μια αναποτελεσματική τακτική αντιμετώπισης και οι τακτικές είναι αναγκασμένες να υποκλίνονται στις στρατηγικές.

Το «πολύχρωμο» αντιφασιστικό μέτωπο.
Ναι, αλλά με ποιους; Με μία λέξη, όλους! Όλους εκείνους που παραδοσιακά κατανοούν την αναγκαιότητα του κοινού αγώνα των εργατών (ελλήνων και μεταναστών) απέναντι στο φασισμό, το ρατσισμό και τις συνεχόμενες επιθέσεις του Κεφαλαίου, αλλά και με όλους εκείνους που -σήμερα- αντιλαμβάνονται τις φρικτές συνέπειες της φασιστικής απειλής. Με τους εργαζόμενους μέσα από τα σωματεία τους, με μαθητές και τους δασκάλους στα σχολεία, τους φοιτητές και τους καθηγητές των πανεπιστημίων, τους υπαλλήλους
του δήμου, της δημόσιας υγείας κ.α. τόσο σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών, όσο και σε κεντρικό επίπεδο. Με τους συντρόφους του ΚΚΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και του ΣΥΡΙΖΑ, τις μεταναστευτικές οργανώσεις, τις αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές συλλογικότητες, με τις ανοιχτές συνελεύσεις, τις καταλήψεις και με όλους εκείνους τους ανένταχτους αγωνιστές της αριστεράς ή/και του αναρχικού χώρου που θέλουν να αγωνιστούν γι’ αυτόν τον κοινό στόχο. Απλά, διότι θέλουμε να αγωνιστούμε ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό με την κοινωνία, όχι για την κοινωνία!

Μα, πολλοί εξ’ αυτών είναι ρεφορμιστές!

Είσαι «με τα καλά σου»; «Οι ρεφορμιστές τρέμουν την επαναστατική δυναμική του μαζικού κινήματος. Το αγαπημένο τους πεδίο είναι το κοινοβουλευτικό βήμα, το γραφείο του συνδικαλιστή, ο προθάλαμος του υπουργικού γραφείου. Αντίθετα, εμείς ενδιαφερόμαστε, ασχέτως όλων των άλλων υπολογισμών, να βγάλουμε τους ρεφορμιστές από τα καταφύγιά τους και να τους βάλουμε δίπλα μας, μπροστά στα μάτια των αγωνιζόμενων μαζών» (Λ. Τρότσκι, 1922, Θέσεις για το ενιαίο μέτωπο, «The first five years of the Communist International»). Δε θα μπορούσαμε να το εκφράσουμε καλύτερα (και προσπαθήσαμε…)!

Κοινώς, για να συνεννοούμαστε: Αντιφασιστικό μέτωπο τώρα!

Ας κόψουμε την «πιπίλα» με τον ρεφορμισμό, τους κινδύνους και τις φοβικές συμπεριφορές απέναντι στο ενιαίο μέτωπο, απέναντι στο κίνημα κ.α. Ας συγκεντρωθούμε σε όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις για μαζική αντιφασιστική δράση από τα κάτω, χωρίς να απαιτούμε να απαρνηθούν τις συντηρητικές ηγεσίες τους. Ας πάψουμε να σεχταρίζουμε και να ρίχνουμε/εγκλωβίζουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι ειλικρινών αγωνιστών στην πολιτική και κινηματική λήθη. Ας μην αποθαρρύνουμε τις κοινωνικές δυνάμεις από την δυναμική του αγώνα βάζοντας μικροπολιτικά εμπόδια και ανεδαφικούς «προβληματισμούς». Ας καταλάβουμε πως το σύστημα που στηρίζει και χρησιμοποιεί το ναζιστικό έκτρωμα, δεν πληγώνεται με σκόρπιες γροθιές στον αέρα, αλλά με κοινό και συντονισμένο αγώνα. Ας λειτουργήσουμε -λοιπόν- προσθετικά για την συλλογική εμπειρία και δράση και μην αφαιρούμε από αυτήν!

Κώστας Διαλυνάς.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s