Δέκα ακροδεξιές ομάδες ασκούν εξτρεμιστική βία στην Ελλάδα

Posted: Δεκέμβριος 6, 2012 in ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΦΑΣΙΣΜΟΣ

Δεν πρόλαβε να δει πολλά. «Μαύρος, Πακιστανός!», τους άκουσε να φωνάζουν. Δεν ξεχώρισε πρόσωπα. Μόνο τρεις μαύρες μπλούζες καβάλα σε δύο μηχανές. Τον κλώτσησαν από πίσω και σωριάστηκε στο πεζοδρόμιο. Μέτρησε επτά χτυπήματα επάνω του, ώσπου να λιποθυμήσει. Δεν ξαναπέρασε από εκείνον τον δρόμο. Αυτοεξορίστηκε σε ένα οικοδομικό τετράγωνο στο Κέντρο της Αθήνας. Εκεί όπου το χρώμα του δέρματός του δεν θα είναι σε κοινή θέα. Η επίθεση εναντίον του, που διηγείται ο Σιμόν έγινε στις 17 Ιουλίου στην οδό Ακαδημίας, λίγο μετά τις 10.30 το βράδυ. Τα δύο μπροστινά του δόντια είναι σπασμένα από την πρόσκρουση στο κράσπεδο του πεζοδρομίου. Στο δεξί του χέρι ένας νάρθηκας συγκρατεί τα σπασμένα του κόκαλα. Κανονικά έπρεπε να υποβληθεί σε εγχείρηση, αλλά επειδή δεν έχει νόμιμα έγγραφα και χρήματα υπομένει τον πόνο. Με τον καιρό οι ενοχλήσεις υποχωρούν. Όχι όμως και η ανασφάλεια. «Δεν κατηγορώ όλη την ελληνική κοινωνία για ό,τι μου συνέβη. Αλλά φοβάμαι», λέει ο 25χρονος Μπανγκλαντεσιανός.

Περιστατικά ρατσιστικής βίας όπως το δικό του απασχολούν το Ινστιτούτο Αθηνά. Με την έδρα της στη Βουδαπέστη, η μη κυβερνητική οργάνωση παρακολουθεί και καταγράφει τη δράση και την εξέλιξη εξτρεμιστικών ομάδων στην Ευρώπη. To Ινστιτούτο ιδρύθηκε μετά τους έξι φόνους Ρομά στην Ουγγαρία, τους οποίους διέπραξαν τέσσερα μέλη της ακροδεξιάς Ομάδας Θανάτου. Σε μία από τις επιθέσεις τους, οι άνδρες με τα ξυρισμένα κεφάλια πυρπόλησαν με μολότοφ μια παράγκα και στη συνέχεια πυροβόλησαν έναν πατέρα με το πεντάχρονο παιδί του που προσπάθησαν να σωθούν από τις φλόγες.

To Ινστιτούτο Αθηνά έχει καταγράψει 115 εξτρεμιστικές ομάδες σε 13 ευρωπαϊκά κράτη. Από αυτές οι 87 ανήκουν στον χώρο της Άκρας Δεξιάς. Οι δέκα βρίσκονται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι περισσότερες ασκούν συμβολική και φυσική βία. «Δεν συμπεριλάβαμε τη Χρυσή Αυγή γιατί αποφασίσαμε να αφήσουμε έξω πολιτικά κόμματα», λέει σε τηλεφωνική μας επικοινωνία ο διευθυντής του Ινστιτούτου Κριστόφ Ντόμινα. Όπως φαίνεται όμως από την έρευνα, κάποιες από τις ακροδεξιές ομάδες έχουν ιδεολογική συγγένεια με τη Χρυσή Αυγή ή την υποστηρίζουν σε κείμενά τους.

Στη λίστα του Ινστιτούτου που αφορά την Ελλάδα περιλαμβάνονται οι εξής ομάδες: Πατριωτική Πολιτοφυλακή, n οποία διοργανώνει παραστρατιωτικού τύπου εξορμήσεις. Οργάνωση Ελληνόψυχων Νέων To Γεράκι της Θράκης, η οποία διαδίδει αντιτουρκική και αντισημιτική προπαγάνδα. Νέα Πατρίδα (με έδρα την Κοζάνη) και Μαύρος Κρίνος, που ζητούν την «ένοπλη αυτοάμυνα» των ελλήνων εθνικιστών. Αυτόνομη Πατριωτική Κίνηση Τριπόλεως Δούρειος Ίππος, η οποία οργανώνεται σε μικρούς πυρήνες για να αποφύγει τις συλλήψεις. Αυτόνομο Δίκτυο Εθνικιστών, οργάνωση-ομπρέλα για μικρότερες αυτόνομες ομάδες. Αίμα και Τιμή, η οποία είναι παρακλάδι του διεθνούς νεοναζιστικού δικτύου Blood and Honor. Ελληνική Οργάνωση X, η οποία απαιτεί «εθνική κάθαρση». Αυτόνομοι Εθνικιστές Κορίνθου και Ανέντακτοι Μαίανδροι Εθνικιστές – οι τελευταίοι έχουν αναλάβει την ευθύνη για βομβιστικές επιθέσεις στα γραφεία της οργάνωσης Νέοι Ενάντια στον Ρατσισμό και στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών.

«Οι ομάδες αυτές βρίσκονται σε άνθηση στην Ελλάδα. Παρατηρούμε, όπως και αλλού στην Ευρώπη, ότι μετασχηματίζονται γρήγορα. Αλλάζουν ονόματα ή δομή. Αντιλαμβάνονται ότι, αν επεκταθούν και αποκτήσουν μεγάλη βάση, θα είναι πιο εύκολο κάποιος να διεισδύσει σε αυτές ή να γίνουν ορατές από τις Αρχές», λέει ο κ. Ντόμινα. Προσθέτει ότι οι έλληνες ακροδεξιοί διατηρούν επαφές με ομοϊδεάτες τους κυρίως στον ευρωπαϊκό Νότο (Ιταλία και Ισπανία). Άλλος δίαυλος επικοινωνίας είναι n μουσική με εθνικιστικό, ρατσιστικό στίχο. Στο τεύχος 32 του περιοδικού της οργάνωσης «Αίμα και Τιμή» αναφέρεται ότι τη δεκαετία του ’80 υπήρχαν στην Ελλάδα μόλις δύο ακροδεξιές μπάντες. Τη δεκαετία του ’90 διοργανώνονται οι πρώτες συναυλίες και βγαίνουν οι πρώτοι δίσκοι. Από το 2000 και μετά αυξάνονται τα συγκροτήματα. Ένα μέλος μουσικού γκρουπ δηλώνει σε συνέντευξη του στο ίδιο τεύχος ότι βρίσκονται σε επαφή με άλλες ομάδες στον Καναδά και στην Ευρώπη και τονίζει: «Έχουν περάσει αντιρατσιστικοί νόμοι στην Ελλάδα αλλά μέχρι τώρα δεν έχει συλληφθεί κανένας».

Αναδημοσίευση άρθρου του Γιάννη Παπαδόπουλου, στα Νέα

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s