Χρυσή Αυγή, φιλανθρωπία και εργατικό κίνημα

Posted: Δεκέμβριος 9, 2012 in ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΗΒΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΦΑΣΙΣΜΟΣ

Η μόνη δράση της Χρυσής Αυγής ήταν πάντα οι νυχτερινές επιθέσεις σε μετανάστες, και στα μαγαζιά που λειτουργούσαν, όπως και σε έλληνες που δεν τους άρεσε η εμφάνισή τους ή τα πολιτικά τους πιστεύω. Αυτές οι επιθέσεις που ποτέ δεν έβγαιναν στο φως της δημοσιότητας και κανείς δεν ασχολιόταν μαζί τους, (εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις) εντάθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο και μετά, έχοντας ως σπόνσορες και τα μμε και τα μεγάλα αστικά κόμματα, με ολοφάνερο στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινωνίας.

Μετά τις εκλογές και την είσοδό τους στη βουλή η Χ.Α. χρησιμοποιεί ένα νέο όπλο καθυπόταξης των συνειδήσεων. Έχοντας πλέον πρόσβαση στο κρατικό χρήμα μέσω της επιχορήγησης των κομμάτων προσπαθεί να φτιάξει το προφίλ του φιλάνθρωπου και φιλεύσπλαχνου ευεργέτη μέσω του μοιράσματος τροφίμων μόνο για έλληνες. Ακόμα και σε αυτό είναι φτηνοί αντιγραφείς των ναζί, αφού σε συνέδριο το 1934 είχαν μοιράσει δυόμισι εκατομμύρια λουκάνικα, την ίδια στιγμή που προσκυνούσαν τον Κρουπ και τους λοιπούς καπιταλιστές της Γερμανίας, ενώ οι Χρυσαυγίτες ξεμπερδεύουν με μερικά μακαρόνια, άντε και καμιά κονσέρβα. Αυτοί που ποτέ δεν έχουν υποστηρίξει τους αγώνες της εργατικής τάξης, αλλά αντίθετα τάσσονται υπέρ της καταστολής τους και πάντα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, έρχονται τώρα να μας σώσουν από τη φτώχεια. Την περίοδο της »ευημερίας» τα μεγάλα αστικά κόμματα εξαγόραζαν συνειδήσεις με μια θέση στο δημόσιο, με επιδόματα κ.ά. Μέσα στη κρίση όμως το μόνο όπλο που έχει μείνει για αυτό το σκοπό είναι η φιλανθρωπία. Όμως δεν είναι μόνο αυτός ο στόχος της Χ.Α. Σ’ αυτές τις συνθήκες της ακραίας φτώχειας και ανεργίας η εργατική τάξη δε πρέπει να διεκδικεί. Να είναι ευχαριστημένη με τα λίγα που της δίνουν και να αφήνει την τύχη της στα χέρια των »σωτήρων» της.

Βλέποντας  τη δημοσκοπική άνοδο αλλά και τη γενικότερη αύξηση της επιρροής της Χ.Α. στη κοινωνία, μετριοπαθή τμήματα του εργατικού κινήματος προτείνουν την αντιγραφή της πρακτικής της αυτής, δηλαδή των συσσιτίων. Πολλά ερωτήματα μπορούν να τεθούν για την χρησιμοποίηση της φιλανθρωπίας από το εργατικό κίνημα. Θα λύσουν το πρόβλημα της φτώχειας μερικά συσσίτια το μήνα; Μάλλον θα το διαιωνίσουν, αφού χάνουμε το στόχο μας που δεν είναι άλλος από το να  προετοιμάζουμε την επαναστατική ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος. Ας σκεφτούμε ποιοί χρησιμοποιούν τη φιλανθρωπία: Καπιταλιστές, εκκλησία Α.Ε., Χ.Α. Ποιός είναι ο σκοπός τους; Πελατεία, φοροαπαλλαγές κλπ. Εμείς τι θέλουμε; Παθητικούς υποστηρικτές που θα έρχονται σ’ εμάς για ένα πιάτο φαί, θα μας λένε »μπράβο σας συνεχίστε έτσι» κι ύστερα θα φεύγουν, γνωρίζοντας ότι εμείς είμαστε οι πραγματικοί σωτήρες τους; Ή μήπως θέλουμε εκλογική πελατεία; Ενεργούς πολίτες, αγωνιστές. Τέτοιους ανθρώπους θέλουμε να διαμορφώσουμε με τη δράση μας. Τα συσσίτια διαχωρίζουν τον ευεργέτη  από το ευεργετημένο »θύμα» της φτώχειας. Εμείς δε πρέπει να είμαστε κάτι έξω από την κοινωνία αλλά μαζί με αυτήν  να αγωνιστούμε για την κοινωνική απελευθέρωση.

Τα τελευταία χρόνια το εργατικό κίνημα έχει αναδείξει διάφορα μέσα για να έρθει κοντά στη κοινωνία. Μέσα που προωθούν το αμεσοδημοκρατικό- συνεργατικό- αντιιεραρχικό μοντέλο σαν πρότυπο και παράδειγμα, όπως είναι οι συλλογικές κουζίνες, τα χαριστικά-ανταλλακτικά παζάρια, τα αυτοδιαχειριζόμενα στέκια, οι καταλήψεις- επαναοικειοποιήσεις δημόσιων χώρων κ.ά. που όταν συνδεθούν με τους εργατικούς και τοπικούς αγώνες μπορούν να βοηθήσουν πραγματικά στα άμεσα προβλήματα του λαού. Ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε τους δικούς μας αντιθεσμούς ενάντια και έξω από κράτος και εξουσία μέχρι να κάνουμε πράξη τον κόσμο που δε θα υπάρχουν ευεργέτες φασίστες, πολιτικοί και  καπιταλιστές.

Δημήτρης Τζερεμές

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s